booshop

Louis Theroux – The call of the weird

 photo 16-030_zpskzoxdnw3.jpg

Louis Theroux – The call of the weird

Al jaren kijk ik met erg veel plezier naar Louis Theroux. Net als de generatie na mij is televisie een achterhaald concept geworden, maar voor hem maak ik graag een uitzondering. Veel afleveringen zag ik zelfs meerdere keren, eerst op de BBC, waarvoor hij ze maakt, later nog een keer op NPO3 of Canvas. Theroux heeft een neus voor docu-waardige onderwerpen. De meest vreemde figuren komen voorbij, zonder uitzondering denken ze het grootste gelijk van de wereld te hebben. Theroux slaagt er in om deze wereldvreemde types zo eerlijk mogelijk te portretteren, de conclusie is voor de kijker. Desgevraagd geeft hij wel zijn mening, zelfs al is die voor de geïnterviewde niet altijd even gewenst. Hij komt er mee weg.

Dit boek had ik al eens goedkoop besteld via Amazon, maar is ergens in de Noordzee gevallen. Ik kreeg overigens netjes mijn geld terug van de verkoper. Toen kwam ik het deze zomer tegen in de Ramsj. Gelukje dus.

Even was ik bang voor een slap aftreksel van zijn documentaires, een paar behind the scenes sfeerimpressies, maar dit boek is echt gemaakt als boek. Dat wil zeggen dat Louis terug reisde naar de Verenigde Staten waar hij meerdere hoofdpersonen uit zijn programma jaren later nog een keer opzocht. Het geeft zijn ware interesse goed weer.

Een aantal voormalige hoofdpersonen herinner ik me van de aflevering die hij ooit over ze maakte. Andere waren compleet nieuw voor me. Ike Turner die zichzelf nog steeds op gelijke voet met Elvis en Frank Sinatra zet was grappig. De pornoacteurs zielig. De paranormaalbegaafde samenzweringstheoriebedenkers moeilijk te volgen, maar daarom des te interessanter.

Theroux laat zien hoe vreemd de wereld kan zijn, maar mocht je een overdosis van deze figuren in je leven krijgen, dan gaat er iets mis, dan is de wereld kapot. Gelukkig weet je dat hij bewust de weirdo’s opzoekt, dat daar het verhaal ooit zat en nog steeds zit. Dat gegeven maakt het een paar genoeglijke uurtjes met dit boek.

Citaat: “Hayley would only allow me to continue interviewing her if I booked a party. I talked to Lance about it , mentioning that she’d set terms. ‘Oh, omly for today,’ he said. ‘Hayley is the essence of a manipulator. She plays, she grandstands, she titilates, and she’ll have a great deal of fun at your expense and mine, because she’s a very attractive, alluring, devillish little lady.’ “ (p.126)


Nummer: 16-030
Titel: The call of the weird
Auteur: Louis Theroux
Taal: Engels UK
Jaar: 2005
# Pagina’s: 292 (6790)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-0-330-43570-3


Meer:
Goodreads
Wikipedia
NY Times
Twitter
Website
  • Current Music: Johnny Cash - That lucky old son (just rolls around)
Vicky Pollard

Torpedo 2

 photo 16-029_zps9cg1p5lv.jpg

Diversen – Torpedo 2

Net als deel 1 goedkoop bij de Slegte. Had er voordien nog niet van gehoord. En dan toch maar voor een paar euri ineens verhalen van Hofland, Snijders en Van Egmond. Het valt mee, zong Jeroen van Merwijk al eens prachtig.

Het verhaal van Peter Middendorp die moeite moet doen om Ferry Mingelen te spreken te krijgen is geweldig. Onderkoeld geschreven, tragikomisch, erg boeiend. Ook zat ik met naar onder gevallen kaak te lezen over Stan Schram. Frans van Lier schrijft een intrigerend portret over deze fascinerende vrijdenker. Ook het laatste verhaal raakte me. F. Starik, nooit van gehoord, schrijft een mooi, bijna lief, portret van zijn buren. Wie wonen er allemaal bij hem in het trapportaal en hoe ga je met elkaar om.

Het leukste van Torpedo is dus overduidelijk dat wanneer je schrijvers de vrije hand geeft er verhalen uit komen die nergens anders passen, maar zonder uitzondering lezenswaardig zijn. En een goede schrijver kan zelfs een onderwerp dat me totaal niet boeit interessant maken. A.L. Snijders bewijst dat in deze uitgave met zijn verhaal over een dierenpension.

Jammer dat Torpedo geen lang leven gegund werd.

Citaat: “Achteraf bezien, denk ik weleens, zou je de hele onderneming in Indonesië tussen 1945 en 1949 als één grote oorlogsmisdaad kunnen beschouwen. Een volk dat na vijf jaar bezetting, Jodenvervolging, plundering, hongerwinter, aan het herstel van de verwoestingen moet beginnen, gaat tegen de dringende waarschuwingen uit binnen- en buitenland een nieuwe oorlog aan.” (p.50)


Nummer: 16-029
Titel: Torpedo 2
Auteur: Diversen (Hans Münsterman, Peter Middendorp, Frans van Lier, H.J.A. Hofland, Tommy Wieringa, A.L.Snijders, Nico Dijkshoorn, Florence Tonk, Ron Kaal, Michel van Egmond, Mirna van Dijk, F.Starik)
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 160 (6498)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-90-388-9045-6


Meer:
Torpedo 1
Website
Facebook
Twitter
  • Current Music: Meindert Talma - In de disco
Timmy

Marnix Rueb – Haagse Harry De mazzol!!

 photo 16-028_zpsaqyybceb.jpg

Marnix Rueb – Haagse Harry De mazzol!!

Fawlty Towers: 12 afleveringen. Young Ones: idem. The Office, twee series in het Verenigd Koninkrijk, jaren lang in de Verenigde Staten. Echte humor is schaars. Dus niet zoals FC Knudde en Doorzon eindeloos doorgaan, zelfs al is in de verste verte het niveau dat ooit gehaald werd niet meer te zien.

Haagse Harry was humor van de bovenste plank. Slechts een paar bundels. Marnix Rueb was kritisch, vond lang niet alles geschikt. Twee jaar geleden is hij overleden, nog geen zestig jaar oud.

Vier boeken waren er over Haagse Harry. Deel nul kwam alsnog uit. Vijf dus. Na het overlijden van Marnix, zijn broer Robert-Jan heeft de computer nog eens goed doorzocht. Vond een aantal niet eerder gepubliceerde strips, een aantal die nog niet eerder gebundeld waren en veel schetsen. Met wat achtergrondinformatie en wat losse cartoons is het al gauw een samenvatting, een oeuvrewerk.

Met veel plezier heb ik de verhalen gelezen, de laatste strips in mijn hoofd hardop gelezen, voor het laatst genoten van Haagse Harry. Vorig jaar kreeg hij een standbeeld, niet veel stripfiguren brengen het zo ver. Hoe een kankeraar met een grote bek, een matje en een peuk op de lip jong en oud voor zich kon winnen, arm en rijk kon verenigen, low brow en haute culture tegelijk kon zijn.

Citaat: “In de afgelopen tijd werd er vaak geopperd dat een andere tekenaar verder moest gaan werken met het typetje, maar dat is een zinloze exercitie. Als er al iemand in staat is om het poppetje én alles op de achtergrond perfect te tekenen, dan nog zal Harry nooit de intellectuele en subtiel humoristische gelaagdheid krijgen die Marnix erin kon leggen. Want niet Haagse Harry is uniek, maar zijn ‘geestelijk vader’ “ (p.25)


Nummer: 16-028
Titel: Haagse Harry De Mazzol!!
Auteur: Marnix Rueb
Taal: Nederlands (Haags)
Jaar: 2016
# Pagina’s: 144 (6338)
Categorie: Strips
ISBN: 978-94-9141-000-0


Meer:
Marnix Rueb (Wikipedia)
Standbeeld onthulling
Kreg ut zuah
Kompleit Baggah
  • Current Music: Rolling Stones - I just want to see his face
Picton, fjord

Charles Bukowski – Tales of ordinary madness

 photo 16-027_zpsqqjomioe.jpg

Charles Bukowski – Tales of ordinary madness

Een verzamelbundel van de beroemde schrijver. De godfather of lowlife literature wordt hij genoemd op de omslag. Ik las al eerder wat verhalen van hem. Dit is een verzameling van diverse korte verhalen die hij schreef tussen 1967 en 2008, al kwam het origineel uit in 1983, waarschijnlijk is dit een heruitgave.

Bij Bukowski heb ik altijd het idee dat het autobiografische verhalen zijn die iets leuker zijn opgeschreven om er literatuur van te maken. Sommige verhalen moeten gewoon gebeurd zijn, de absurditeit van het leven is meestal gekker dan de gekste fantasie. Als schrijver treed je ook wel eens op en Bukowski maakte daar meteen gebruik van om wat te proeven van de lokale scene.

Lowlife is misschien wel het beste woord om te omschrijven wat Bukowski doet. Drank, hoeren, drugs, gebruik de kernwoorden van zijn verhalen, van zijn leven als tags op internet en je krijgt een hoop extra hits.

Hij werd gevolgd door de FBI, velen hadden een hekel aan hem, zijn manier van leven werd niet als voorbeeld gezien. Maar zonder die levensstijl zou hij niet meer dan zestig boeken hebben geschreven.

Citaat: “Bukowski thought Mickey Mouse was a nazi; Bukowski made an ass out of himself at Barney’s Beanery; Bukowski made an ass out of himself at Shelly’s Manne-Hole; Bukowski is jealous of Ginsberg, Bukowski is jealous of the 1969 Cadillac, Bukowski can’t understand Rimbaud; Bukowski wipes his ass with brown hard toilet paper, Bukowski will be dead in 5 years, Bukowski hasn’t written a decent poem since 1963, Bukowski cried when Judy Garland … shot a man in Reno.” (p.141/142)

Nummer: 16-027
Titel: Tales of ordinary madness
Auteur: Charles Bukowski
Taal: Engels US
Jaar: 2009
# Pagina’s: 231 (6194)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-0-7535-1387-3


Meer:
Wikipedia (boek)
Wikipedia (Bukowski)
Bukowski Quotes
Vrouwen
Postkantoor
  • Current Music: Radiohead - Be quiet and drive