The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

 • Music:

Carlos Ruiz Zafon – De gevangene van de hemel

Carlos Ruiz Zafon – De gevangene van de hemel

Twee delen had ik al uit, het derde deel moest ik ook lezen. Van mezelf. Omdat het Kerkhof der Vergeten Boeken zo’n mooie plek is, dat elk boek dat daar ook maar een klein beetje aan refereert per definitie de moeite waard is.

De gevangene van de hemel speelt zich dus ook weer af in Barcelona, in dit geval in de jaren veertig en vijftig. Ruiz Zafon neemt de vrijheid om heen en weer te gaan in de tijd, om romanfiguren uit eerdere boeken op een ander punt in hun leven weer op te pakken. Daardoor zit er altijd een soort van continuïteit in deze boekencyclus, maar ook weer genoeg verschil waardoor het onafhankelijk van elkaar lezen van de boeken ook geen enkel probleem is.

Van de drie delen die ik tot nog toe gelezen heb, vond ik het meest vermakelijk. Alleen durf ik niet te zeggen waarom. Geen idee waar het verschil in zit, geen idee waarom ik het boek zo goed vond.

De elementen uit de andere boeken, de boekwinkel, de gotische wijk, de vreemde figuren, ze zijn er allemaal. Het verhaal trekt je naar binnen, maar blijft nauwelijks hangen. Is dat de reden waarom Zafon soms bekritiseerd wordt? Ook dat durf ik niet te zeggen.

Laten we het er op houden dat ik heb genoten en het vierde deel ook graag nog (een keer) lees.

Citaat: “Hij had honderd baantjes en geen enkele vriend. Hij verdiende geld en gaf het uit. Hij las boeken die spraken over een wereld waarin hij niet langer geloofde. Hij begon brieven te schrijven waarvan hij niet wist hoe hij ze moest afmaken. Hij streed tegen de herinneringen en de wroeging. Meer dan eens ging hij op een brug of de punt van een ravijn staan en bekeek sereen de afgrond. Op het laatste moment kwamen altijd de herinnering aan die belofte en de blik van De gevangene van de hemel terug.” (p.176/177)
Nummer: 19-022
Titel: De gevangene van de hemel (El prisionero del cielo)
Auteur: Carlos Ruiz Zafon
Taal: Nederlands (Spaans)
Jaar: 2011
# Pagina’s: 318 (4715)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-5672-455-9


Meer:
In de schaduw van de wind
Het spel van de engel
Hebban
Volkskrant
Bookbarista
Tags: bookreviews 2019
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments