The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

 • Music:

Michel van Egmond – 14 gemiste oproepen van Cruijff

Michel van Egmond – 14 gemiste oproepen van Cruijff

Er zijn ook voordelen aan de Coronacrisis. Meer tijd bijvoorbeeld om boeken te lezen. Maar nog leuker, een andere manier om een boek te lezen. De bieb heeft een schitterende app met luisterboeken, in april werden daar ook vele boeken ingezet voor niet-leden. Eerlijk gezegd was ik niet zo’n fan van luisterboeken, maar een keer gratis proberen, nooit verkeerd.

De verhalen van Michel van Egmond zijn zeker geschikt. De schrijver is vooral bekend geworden dankzij de boeken die hij schreef over en met René van der Gijp en Wim Kieft, maar schrijft al veel langer en naar mijn bescheiden mening veel mooier, al heb ik Kieft nog niet eens gelezen. Niet dat Gijp een slecht boek is, sterker nog, een boek dat niet-lezers aan het lezen krijgt, is per definitie een goed boek, maar Van Egmond kan zo veel mooier schrijven. Bijvoorbeeld deze gebundelde verhalen.

Het titelverhaal is leuk, de titel is natuurlijk goed voor de commercie, al was het maar omdat het nieuwsgierigheid uitlokt. Elke voetballiefhebber weet dat Cruijff geen eigen telefoon had, dat hij zeker niet terugbelde, dus hoe komt Van Egmond dan aan al die gemiste oproepen?

Maar de andere verhalen in het boek zijn zeker de moeite waard, juist omdat het over minder bekende spelers gaat. De VVV-fanclub in Tokyo is prachtig, het verhaal over Holwerda ontroerend, de Hongaarse trainer Weisz raakt niet in de vergetelheid nu zijn leven is beschreven en mijn favoriete stuk in dit boek gaat over Lutz Eigendorf. De voormalige DDR international vluchtte naar het westen, waar hij niet zo goed werd als men hoopte. Het auto-ongeluk waardoor hij om het leven kwam, is op zijn minst dubieus te noemen. Van Egmond vertelt het de wereld. En nog veel meer.

Prachtig boek, met slechts een echt nadeel. De voorlezer spreekt of geen Duits of weet niets van voetbal. Ik ben bang zelfs beide. Want wanneer je de club ‘één punt Kaiserslautern’ noemt, dan begrijp je er weinig van.

Citaat: “Ik heb klanten uit Roermond die speciaal naar Sittard komen om zich door mij te laten knippen. De mensen zeggen dat ze zo van mij hebben genoten als voetballer.” (h.46)


Nummer: 20-020
Titel: 14 gemiste oproepen van Cruijff
Ondertitel: De beste sportverhalen van..
Auteur: Michel van Egmond
Taal: Nederlands
Jaar: 2019
# Pagina’s: 400 (4574)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-4884-926-0


Meer:
Hebban
Spotify
Wikipedia
Gijp
Nooit meer juichen
Tags: bookreviews 2020
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments