The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

 • Music:

Jaap Scholten – Van Oldenzaal tot Ouagadougou

Jaap Scholten – Van Oldenzaal tot Ouagadougou

Hij werd me aangeraden bij Broekhuis, mijn favoriete boekhandel. In de ramsj nog wel, dus waarom laten liggen? Leek me ook best leuk, reisverhalen. Sterker nog, als ik de achterkant lees, doet het me wel denken aan mijn eigen bundeling reisverhalen.

Toch was het verschil (buiten het feit dat mijn eigen bundeling matig verkocht en dit boek na twintig jaar herdrukt werd) al snel duidelijk. De tekst in de flap was misschien wel de duidelijkst mogelijke uitleg. “Veel teksten uit Scholtens oeuvre zijn met elkaar verbonden en het onderscheid tussen fictie en non-fictie is niet altijd even duidelijk”. Nu geloof ik dat weinig schrijvers compleet uit hun fantasie putten, er is altijd een autobiografisch element, al was het maar omdat inleven in karakters waar je zelf helemaal niets mee hebt, bijna onmogelijk is.

Maar toen ik dus eenmaal zo ver was om het boek als fictie te lezen, heb ik me behoorlijk vermaakt. Met de nadruk op de hoofdpersonen, die toevalligerwijze soms elders in de wereld vertoeven, zijn de verhalen boeiend, intrigerend, soms triest, vaak grappig, kortom heerlijk om te lezen. Ik was dan ook snel door het boek heen.

Net nu ik dit blogje tik, een paar maand na lezing, is zijn nieuwste boek uitgekomen en krijgt vele positieve recensies. Op het verlanglijstje dus maar.

Citaat: “Op een gegeven moment stopte de taxichauffeur op een hoek en zei dat hij liever niet verder reed. O, dat was prima, we waren er al bijna, daar deden wij niet moeilijk over. De laatste paar honderd meter naar Choice liepen we door een brede uitgestorven straat die deed danken aan Berlijn juni ’45. Om de paar huizen was er een uitgebrand. Uitgebrande autowrakken langs de stoep completeerden het sfeervolle tafereel.” (p.148)


Nummer: 20-028
Titel: Van Oldenzaal tot Ouagadougou
Ondertitel: de avonturen van Jaap Scholten
Auteur: Jaap Scholten
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 177 (6124)
Categorie: Reizen
ISBN: 978-90-254-3548-6


Meer:
Wikipedia
Uitgeverij Pluim
Reisboeken
Hebban
Tags: bookreviews 2020
Subscribe

 • Mart Smeets – Wereldtour (06-093)

  Mart Smeets – Wereldtour (06-093) Elk jaar twee boeken op zijn minst. En dat al jaren lang. En als echte fan lees ik ze allemaal. En altijd met…

 • Ronald Giphart – Heblust (06-092)

  Ronald Giphart – Heblust (06-092) De Literaire Juweeltjes reeks is bedacht om meer mensen aan het lezen te krijgen. Boekjes voor een euro. Leuk…

 • Charles Bukowski – Postkantoor (06-091)

  Charles Bukowski – Postkantoor (06-091) A lot of authors I have read and enjoyed have mentioned Bukowski as one of their influences or even…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments