The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

 • Music:

Adriaan van Dis – Ik kom terug

Adriaan van Dis – Ik kom terug

Ondanks dat ik niet dolenthousiast was over vorige luisterboeken, had ik in Coronatijd toch erg veel mogelijkheid om nog een nieuwe poging te wagen. Elke avond, na weer een dagje thuiswerken, even een blokje lopen of een rondje fietsen, oordoppen in en in een weekje had ik toch weer een heel boek beluisterd. In dit geval zelfs iets sneller.

Desondanks duurde het me toch te lang. Online las ik weer veel positieve lezers, complimenteus over de schrijver, die zijn eigen moeder op weg naar haar einde begeleidde. Durf niet te zeggen hoe autobiografisch dit boek is, al heb ik de indruk dat het heel dicht richting 100% gaat.

Maar het verhaal loopt niet, het rekt, het sleurt, het zeurt, het doet van alles, maar geen moment trekt het me naar binnen. De oude moeder is een nare vrouw, dat geeft hij zelf ook al aan, maar ze manipuleert, vertelt selectief, gaat heen en weer in de tijd, en alles wat de schrijvende zoon doet is luisteren, aantekeningen maken. Hij is niet tegen haar opgewassen, het thema van het boek.

Daardoor komen ze er allebei slecht uit, waardoor het ook moeilijk is om enige sympathie te voelen voor welk hoofdfiguur dan ook. En als dat niet lukt, moet het verhaal wel erg geweldig zijn, wil je toch verder gaan. In dit geval ging ik verder omdat het weinig moeite kostte. Een knopje op de iPhone, een flink stuk fietsen en weer een stuk dichter bij het eind.

Ergens denk ik dat ik de schrijver Van Dis erg graag wil (leren) waarderen. De televisiefiguur doet het goed, als interviewer is hij bijzonder. Maar als schrijver heb, en hou, ik mijn twijfels. En dat is niet leuk wanneer je het hele boek wil volgen.

Citaat: "De dag voor ik haar kwam aflossen, belde Saskia opnieuw. "Luister, we moeten even ernstig met elkaar praten. Heb je wel eens van het aardbeiendieet gehoord? Het klinkt modieus, maar het is ene oude manier van versterven, in Italië doen ze het veel op het platteland. Je begint met een kommetje aardbeien per dag en bouwt langzaam af." (p.244)


Nummer: 20-035
Titel: Ik kom terug
Auteur: Adriaan van Dis
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
# Pagina’s: 284 (8007)
Categorie: Biografie
ISBN: 978-90-2544-346-7


Meer van Dis op gerbie.nl:
Tikkop
Onder het zink
Zilver of het verlies van de onschuld

Meer ik kom terug:
Scholieren
Tzum
NRC
Hebban
Tags: bookreviews 2020
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments