The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

De muur 7 (05-021)

De muur 7 (05-021)

Terwijl Hard Gras 4 keer per jaar verantwoorde voetballiteratuur uitbrengt, beperkt de Muur zich tot slechts 3 uitgaven per jaar. En dat terwijl de Wielersport, volgens velen, de meest literaire aller sporten is. Uitgave 7 kwam uit vlak voor de vorige Tour de France en stond dus, onvermijdelijk, in het teken van de zesde winst van Armstrong.

Leuk, in die context, misschien niet echt literair, maar zeker wel zo interessant, was de statistische vergelijking tussen de winnaars van 5 Tours. Wim Meeus schreef zo een zeer lezenswaardig artikel, waarin hij statistisch bewijst dat Armstrong, ondanks zijn waarschijnlijke (toen nog) zesde zege, niet de grootste winnaar was. Merckx is natuurlijk onaantastbaar als het om de meest complete wielrenner gaat, Armstrong komt op die ranking niet verder dan de 56e plaats. Specialist Armstrong gooit alles op de Tour, is als Allround Tourrenner echter nog steeds inferieur aan Hinault en voornoemde Merckx.

Volgens Herman Chevrolet was er al iemand die de Tour zes keer won: Philippe Thijs. Als de eerste Wereldoorlog tenminste geen roet in het eten had gegooid. Mooi verhaal. Ook erg leuk is de discussie tussen romanticus Wilfried de Jong en realist Peter Ouwerkerk tijdens een rondje van het oude fietsspel “Stap op”. John Schoorl schrijft een mooi sfeerverhaal, op het randje van wat nog binnen het thema valt. Jan Legrand, ooit de beste soigneur, jazzliefhebber, wordt mooi geportretteerd.

Huisdichter Cornelis smeekt Ullrich de Tour te winnen, terwijl Willie Verhegge terugdicht over de overleden held uit Cesenatico. Marije Randewijk doorgrondt Jeroen Blijlevens, een hele prestatie, waarna Jeroen Wielaert een prachtig verhaal schrijft over de rare spagaat van de Deense filmmaker Jorgen Leth, die naast wielercommentator ook nog eens de Deense consul is op Haïti. Vreemde combinatie, wel interessant. En dat Pieter Weening in 2008 de Tour wint, mag zo onderhand een feit worden genoemd. Bert Wagendorp beschrijft het proces al meer dan een jaar.

Al met al weer erg veel mooie wielerliteratuur, ontdaan van de waan van de dag, met de nodige diepgang en poëtische teksten. Verplichte kost.

Nummer: 05-021
Titel: De Muur 7
Auteur: Diversen (Cornelis, Tim Overdiek, Mart Smeets e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2004
# Pagina’s: 128 (3656)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 90-204-0619-1
Tags: bookreviews 2005
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren

  Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren Een psychologische thriller, dat wil ik nog wel eens proberen. Ik ben een beetje klaar met het…

 • Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour

  Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour Ooit gekocht via internet, twee boekjes van Gerard Hutting, de man achter de Tourspecials die we…

 • Jaap Robben – Birk

  Jaap Robben – Birk Tijdelijk ging de VakantieBieb open, als een bonus tijdens quarantaine. Dus kon ik tussendoor op de iPad elke keer een…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments