The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Boudewijn Büch – Het ijspaleis (06-009)

Image hosting by Photobucket

Deel drie uit de eilandenreeks van de veel te vroeg overleden auteur/verzamelaar/presentator/eilandfreak/rolling stonesfan/ poëet. Deze vierde editie van dit boek is, zoals bij zovele boeken van Büch een herziene uitgave. Dit boek gaat voornamelijk over een rots bedekt met ijs iets ten noorden van Antarctica.

Bouvet is de naam van het eiland, gekozen door de auteur, er circuleren meerdere namen in de literatuur, ook al is die literatuur niet echt uitgebreid. Büch heeft een poging gedaan om de bestaande bronnen uitputtend te behandelen, heeft daarvoor over de hele wereld bibliotheken en musea bezocht en via obscure veilingen stukken bemachtigd die hem weer wat informatie verschaffen over het rotsblokje met de bijnaam het ijspaleis. Hij heeft geen schijn van kans gehad er ooit te komen, al heeft hij op vele verschillende manieren pogingen gedaan, die meestal echter al bleven steken bij de correspondentie vooraf. Een troost; zoals de schrijver zelf al concludeerde op bladzijde 101: “Na de verloren dissertatie van Gerhard Engelmann vormen de bladzijden die de lezer in dit boek tot nu toe heeft leren kennen de uitvoerigste bijdrage die er ooit over de geschiedenis van Bouvetøya geschreven werd.”

Andere hoofdstukken van het boek gaan over spookeilanden, met als belangrijkste vragen: Bestaan ze nog en hebben ze ooit bestaan? Leuk om te lezen, tenslotte leeft de aarde en verandert de oppervlakte dus ook.

Büch was een van mijn favoriete programmamakers. Niet alleen zijn reisprogramma’s, ook zijn shows over zijn favoriete onderwerpen (Orbison, Holly, Library of Congress) waren prachtig. Ik heb ook vele van zijn boeken gelezen, niet allemaal even goed, maar zeker wel interessant. Zijn eilandenreeks is natuurlijk geweldig voor de reiziger in mij.

Nummer: 06-009
Titel: Het ijspaleis
Auteur: Boudewijn Büch
Taal: Nederlands
Jaar: 1993 (eerste druk 1985)
# Pagina’s: 242 (1122)
Categorie: Reisverhalen
ISBN: 90-413-3070-4
Tags: bookreviews 2006
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments