The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Wembley (34)wembley
Dit is fragment nummer 34 van het boek "Wembley" van Richard Osinga.

Mijn kleren staan stijf van het vocht uit de varkensbuiken. Het maakt ze hard, ze schuren en stinken. Ik moet ze straks wassen, als ik ze bij de kachel hang zijn ze morgen misschien weer droog. Ik moet ook mijn voetbalspullen nog uitspoelen, dat kan ik dan meteen doen. Maar eerst moet ik mezelf wassen. Ik kan mezelf ruiken, ik ruik naar gestold varkensbloed.

In de badkamer is een tobbe van steen aan de muur vastgemaakt. Ik laat hem vollopen met helder, warm water; het komt tot mijn knieën. Hij doet me denken aan de kuip waar mijn moeder me vroeger in waste. Ze deed altijd iets in het water, het bot van een dier, een steen uit de rivierbedding of een tak van een plant, iets om me te beschermen. Ik zit onbeschermd in de tobbe en was me. De zeep is korrelig en ruw.

Wanneer ik gewassen ben en mijn schone kleren aanheb, eet ik een bord rijst zonder saus. Mijn vingers en mijn polsen doen pijn als ik balletjes rol van de grote, droge korrels. Ik mis de vette smaak van de mikate, het zout van de Makayaboe, de scherpte van de Madame Jeanette. Nederland is een rijk land met een arme keuken.
Als ik het eten op heb, ga ik even liggen op de bank. Ik ben uitgeput. Ik slaap binnen enkele tellen.
Het huis is donker en stil wanneer ik wakker word. Diop is aan de boemel. Youssou is naar zijn werk. Zijn nachtdienst is al begonnen. Ons bed is vrij.

Mijn rechterhand is verkrampt. Ik kan hem nauwelijks buigen of bewegen. Ik weet dat ik eigenlijk mijn kleren nog moet wassen, maar ik doe het niet. Ik moet slapen. Dat is nu belangrijker. Morgen werk ik alleen 's ochtends. Ik heb de middag vrij om te bidden. Ik werk in mijn vieze kleren, ik trek mijn schone kleren aan als ik ga bidden in de moskee en zodra ik weer thuis ben was ik mijn vieze kleren en mijn voetbalspullen.

In bed denk ik aan Dioudi. Ik probeer me af te trekken, maar mijn polsen doen te veel pijn. Hoewel ik uitgeput ben, duurt het lang voor ik weer in slaap val.

Naar het begin -    Doe mee -    Lees verder
>>Fragement from a book that will be released on June 1st in the Netherlands. The author publishes every page on a different web-log and I am honoured to host page 34 on my LiveJournal.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments