The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Bert Wagendorp – De dubbele schaar (06-039)

Photobucket - Video and Image Hosting

Al jaren is Bert Wagendorp een van mijn favoriete columnisten. Zijn liefde voor de sport, door een enkeling betwist, komt erg goed naar voren in zijn columns in de Volkskrant. Ooit schreef hij een boek, De Proloog, over de laatste nacht van een wielrenner voordat hij begon aan de Tour de France. Wat gaat er allemaal in zijn hoofd om? Ook al vond ik het een leuk boek, ik vond het niet het niveau halen van zijn columns.

Vorig jaar verscheen De Dubbele Schaar, 4 verhalen, geen columns. Deze keer haalt Wagendorp wel het niveau van zijn columns. Of misschien nog wel meer. Niet voor niets staat op de achterflap Wilfried de Jong die ons vertelt: “En ik maar denken dat hij journalist was. Magnifieke schijnbeweging van schrijver Wagendorp”.

De vier verhalen gaat het om sport, maar eigenlijk net zo goed om de mensen eromheen. De hoofdfiguur is nooit de sporter waar het om lijkt te gaan. Dus niet Bob Beamon, die bijna negen meter zweeft is het onderwerp van het eerste verhaal, maar een immigrantenzoon die zijn vroegere concurrent naar een wereldrecord ziet springen. Niet Stanley Matthews die wordt geïnterviewd, maar wel de journalist die het interview doet. Bijna net als de hoofdpersoon in ‘De Wedstrijd’ van Bram Vermeulen is hij op zoek naar de erkenning van zijn vader. Ergens weet hij dat zijn vader trots is, maar hij hoort of merkt het bijna nooit. Dat de legendarische Engelse voetballer de katalysator in die verhouding is, dat heeft hij nooit geweten.

Prachtige verhalen van Wagendorp, het vraagt om meer. Een goede column in de Volkskrant is leuk, maar de echte fan zal meer willen lezen. Wagendorp bewees met dit boek dat hij meer in zich heeft.

Nummer: 06-039
Titel: De dubbele schaar
Auteur: Bert Wagendorp
Taal: Nederlands
Jaar: 2005
# Pagina’s: 191 (6898)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-445-0541-6
Tags: bookreviews 2006
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments