The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Maarten Scholten – IJskampioenen (06-053)

Photobucket - Video and Image Hosting

Op Curaçao is het gelukkig mogelijk om Nederlandstalige boeken te krijgen. Anders had ik een week voor het einde van mijn vakantie al niets meer te lezen gehad. Nadeel is wel dat goede boekhandels niet breed gezaaid zijn daar. En toen ik eindelijk in een buitenwijk van Willemstad de (volgens kenners) beste zaak vond, kwam ik er een kwartier voor d3e lunchpauze. In die korte tijd viel het niet mee om snel een goed boek te kiezen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de opruimingstafel, waar ik drie boeken meenam. Vooral deze vond ik wel een leuke keuze. Lezen over schaatsen in augustus, en dan ook nog op een plek waar ze nog nooit ijs gezien hebben, waar het standaard boven de dertig graden is.

Het boek is een verzameling korte biografieën van alle Nederlandse schaatsers en schaatssters die ooit een groot kampioenschap wonnen of een Olympische gouden medaille. Dus Ria Visser, Jan Bols en Yp Kramer kom je in dit boek niet tegen, zij wonnen nooit een grote internationale wedstrijd.

Wel in het boek Jaap Eden, Coen de Koning, de enige schaatser die ooit wereldkampioen werd en ook nog de Elfstedentocht won, Kees Broekman en Henk van der Grift. De grote sterren Kees Verkerk en Ard Schenk. De dames Carry Geijssen, Ans Schut, Stien Baas-Kaiser en Atje Keulen Deelstra. Meer recente kampioenen zoals Harm Kuipers, Piet Kleine, Annie Borkink en Hilbert van der Duim, uit de begintijd van mijn meeschrijfdagen. De meest recente lijst is het langst, je kunt zien dat de sport die vroeger een brede wereldtop had (Noorwegen, Sovjet Unie, Finland, Zweden, Duitsland), tegenwoordig eigenlijk Open Nederlandse kampioenschappen zijn geworden. Hein Vergeer, Yvonne van Gennip, Leo Visser, Bart Veldkamp, Falko Zandstra, Rintje Ritsma, Tonny de Jong, Jan Bos, Gianni Romme, Marianne Timmer en Ids Postma.

Leuk overzichtsboekje, maar er had wel iets meer vuur in gemogen. Iets meer warmte, iets meer verhaal. Om te lezen wordt het op deze manier wel snel saai, al zijn de verhalen uit de echt oude tijden erg leuk om te lezen.

Nummer: 06-053
Titel: IJskampioenen
Auteur: Maarten Scholten
Taal: Nederlands
Jaar: 1999
# Pagina’s: 136 (9698)
Categorie: Sport (Schaatsen)
ISBN: 90-6005-668-x
Tags: bookreviews 2006
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments