The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Mart Smeets – Geel (06-075)

Photobucket - Video and Image Hosting

Het jaarlijkse tourboekje van Smeets gaat dit jaar over gele truidragers. En daar zijn er natuurlijk veel van geweest in de geschiedenis van de Tour. Het lijstje begint in 1919 (voor die tijd wilde de leider liever onopvallend aan de start verschijnen) met Christophe en eindigt in 2005 met Armstrong. Smeets put uit officiële archieven, maar ook uit zijn eigen geheugen en ervaringen voor een leuke collectie wielrenners.

Over erg oude renners zoals Jean Robic (op de laatste dag), Nicolas Frantz en Antonin Magne, maar ook over onbekende renners als Alex Stieda, Pascal Simon en Maurice de Waele. Maar ook over de Nederlanders Maarten Ducrot (net niet), Adri van der Poel (niet gehuldigd) en Teun van Vliet en de uiteindelijke veelvraten Eddy Merckx, Jacques Anquetil (prachtige basis voor een biografie), Bernard Hinault en Lance Armstrong.

Erg leesbaar, soms met (voor mij) nieuwe feiten, soms met leuke achtergrondverhalen. Over renners waar ik erg weinig van weet, maar ook met verhalen die iedereen al kent. Hoe dan ook, een mooie aanvulling voor mijn Smeets collectie.

Hoogtepunten: Jean Robic, Lance Armstrong (over een veiling van een van die truien), Berzin (epo!) en een mooi gedicht over de beroemdste renner aller tijden die nooit geel droeg: Raymond Poulidor.

Nummer: 06-075
Titel: Geel
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 223 (15.087)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 90-468-0086-5
Tags: bookreviews 2006
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments