The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Herman Koch – Dingetje (06-076)

Photobucket - Video and Image Hosting

Herman Koch – Dingetje (06-076)

Het begon met Agnes (Peter van Straaten). Evelien (Martin Bril) kreeg zelfs haar eigen televisieserie. Tussendoor schreef Herman Koch over Dingetje.

Ik was even verward. De titelpagina van het boek geeft namelijk aan dat ik begin te lezen in Insulinde’s Dochter van Merapi Obermayer. Even dacht ik aan een geintje. Tenslotte staat op de achterkant “Dingetje is een schepping van Koch die niet onderdoet voor haar Jiskefetiaanse zusters.” Wim de Bie schreef ooit al eens een boek onder een andere naam tenslotte.

Maar na even googlen lijkt het me dat het gewoon een misdruk is. Bladzijde 7 is voor mij even een vraagteken, maar vanaf bladzijde 9 zit ik in het verhaal van Dingetje. Ze verscheen eerst in columns in de Volkskrant. Dit boek is dus een bundeling daarvan.

Ook al waren het columns, daardoor eenvoudiger leesbaar, viel het mij niet mee om in het boek te komen. Eerdere boeken van Koch (Red ons Maria Montanelli!) zogen me naar binnen, dat gebeurde bij Dingetje nooit echt.

Er waren meerdere columns die echt heel goed waren, maar over het geheel, viel het boek me toch een beetje tegen. De types zonder naam (het zevenjarig zoontje uit een vorig huwelijk) blijven door die beslissing ze geen naam te geven bewust op een afstand. Het maakt dat het boek afstandelijk wordt, als lezer voel je je bijna een voyeur. Enig medeleven is niet mogelijk, wat bij vele goede boeken juist een van de sterke punten kan zijn.

Al met al las ik het met plezier, maar had ik gezien de aanprijzingen en eerdere boeken die ik van Koch las, meer verwacht.

Nummer: 06-076
Titel: Dingetje
Auteur: Herman Koch
Taal: Nederlands
Jaar: 2001
# Pagina’s: 158 (15.245)
Categorie: Fictie/Columns
ISBN: 90-290-7019-6
Tags: bookreviews 2006
Subscribe

 • Half 3 – Nummer 11

  Half 3 – Nummer 11 Mooie voorkant, Simon Tahamata op snelheid, bal aan de voet. Het Ajax-shirt zonder shirtreclame, zonder logo, ik kan het…

 • LiveJournal is 22 today!

  Domain LiveJournal.com was registered on April 15, 1999. The same year, the cult movie "The Matrix" was released, the 6 billionth inhabitant of the…

 • On my way to work #250

  #250 March 19, 2013

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments