The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

De Muur 13 (07-011)De Muur 13 (07-011)

Ondertitel van deze aflevering wielerverhalen is: Der Kurt, Der Didi, Der Jan, Der Jens, Das Kraftwerk, Der Tour.

Het is duidelijk, Duitsers staan centraal in deze aflevering van De Muur. En er is natuurlijk genoeg over Duitse wielrenners te schrijven. Didi Thurau die in zijn eerste Tour namens de Post brigade de wereld op zijn kop zet, maar later in zijn carrière de luxe van het leven niet aan kan. Jan Ullrich, voorbestemd om het onbreekbare record van 5 Tourzeges te verbreken, die na 1 zege al uitgekakt bleek. Jens Voigt, een sympathieke aanvaller die door Marije Randewijk prachtig wordt neergezet. Kraftwerk, de progressieve alternatieve computer band die al in de jaren zeventig populair waren over de wereld en in 1983 een nummer schreven voor de Tour dat een kwart eeuw later nog steeds gedraaid wordt (Mijn verhaal over dit lied). Kurt Stöpel is de onbekende in dit rijtje. Bart Jungmann ging grondig te werk en vertelde over deze vergeten renner die de Tour misschien wel had kunnen winnen. Een mooi verhaal, met de prachtige tragiek die alleen de wielersport zo boeiend maakt.

Buiten de genoemde namen om schrijft Mart Smeets mooie woorden over zijn ARD-collega Herbert Watterot, onderwijl zijn ZDF-collega’s een aantal stoten onder de bekende gordel uitdelend. Huisdichter Cornelis kiest ook Jan Ullrich voor een mooi gedicht. Bert Wagendorp, opgegroeid vlakbij de Duitse grens heeft een mooie jeugdherinnering, die prachtig aansluit bij het thema.

Maar dan zijn er de verhalen over Lance Armstrong, Thomas Dekker en Hector Martin. De column van Jeroen Wielaert en een gedicht van Alex Roeka. Leuk om te lezen, maar wat doen die in dit themanummer? Waren er niet meer verhalen binnen het thema te verzinnen? Ik kan er zo een aantal bedenken. Vertaal een verhaal van Rolf Gölz, ooit profrenner en tegenwoordig journalist. Ik kom de naam Rudi Altig slechts zijdelings tegen. Vraag Bram Tankink over de Ronde van Duitsland. Elke wielerliefhebber heeft een zwak voor Erik Zabel. Ex-Ossies Uwe Ampler en Olaf Ludwig hebben toch ook een verhaal. Verklaar voor mijn part de populariteit van de zesdaagse in Duitsland. Leg een link tussen baanwielrennen en bratwurst, maak er wat van.

Helaas koos de redactie voor deze onelegante oplossing, een themanummer dat geen themanummer is. Jammer.

Nummer: 07-011
Titel: De Muur 13
Auteur: Diversen (o.a. Daniel Coyle, Kees Engelhart, Philip Hoorne, Herman Chevrolet e.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 128 (1609)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 90-204-0560-8
Tags: bookreviews 2007
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments