The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Henk Sprenger – Kick Wilstra de wonder midvoor (07-035)Henk Sprenger – Kick Wilstra de wonder midvoor (07-035)

Een jaar of acht, negen moet ik geweest zijn, toen ik op zolder kleine vergeelde, boekjes vond. Dun papier, nauwelijks dikker dan kranten, scheurtjes er in, soms zonder omslag. Maar al snel had ik door dat de boekjes erg boeiend waren. Een stripverhaal over een voetballer, en niet zo maar een voetballer, die Kick Wilstra moest wel erg goed zijn.

Ik zocht verder op zolder en vond een hele serie. Net niet compleet, maar toch genoeg om keer op keer te lezen. Kick Wilstra was beter dan Rob van de Rovers, Roel Dijkstra en Ronnie Hansen samen. Hij was bovendien (jaren vijftig!) een goed mens. In die tijd belangrijk, profvoetbal bestond nog niet toen deze serie in de kranten verscheen als feuilleton.

Bijna dertig jaar later kom ik in het stripmuseum in Groningen een heruitgave tegen. Gewoon op stripformaat. Drie kleine boekjes samen in een kaft. Natuurlijk kocht ik het boek. Jeugdsentiment, zonder dat de boekjes uit mijn eigen jeugd kwamen.

Met veel plezier las ik weer over de doorbraak van Kick vanuit de junioren van Victoria, via een jeugdtour door Engeland naar het eerste elftal. En zoals het in een goed jongensboek gaat, haalt Kick natuurlijk ook het Nederlands elftal. Later wanneer hij als ingenieur in Brazilië werkt, moet Kick tussen zijn werk door ook nog even meedoen in het Nederlands elftal dat natuurlijk met blessures kampte en hem hard nodig had.

Leuke ouderwetse verhalen. De vervolgbundels zijn ook heruitgegeven. Volgende keer in Groningen weet ik waar ik moet zijn.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nummer: 07-035
Titel: Kick Wilstra. De wonder-midvoor
Auteur: Henk Sprenger
Taal: Nederlands
Jaar: 2003 (orig. 1949-1959)
# Pagina’s: 48 (5584)
Categorie: Sport (voetbal)
ISBN: 90-73836-75-1
Tags: bookreviews 2007
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments