The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen (08-017)


Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen (08-017)

Jarenlang was Herman Brusselmans de jonge oppergod der Vlaamse literatuur. Ik las ook graag boeken van Tom Lanoye, maar diens productie en toch ook wat mindere boeken, zorgden voor de onaantastbare positie van Brusselmans.

En toen verscheen een paar jaar geleden ineens Dimitri Verhulst. Officieel debuut in 1999, mijn eerste boek van hem was Problemski Hotel, een prachtig verhaal over een asielzoekerscentrum, geschreven van binnenuit.

In ‘de helaasheid der dingen’ haalt Verhulst bijna een Brusselmansiaans niveau. Zijn hoofdpersoon heet Dimitri Verhulst, er zullen ongetwijfeld autobiografische elementen in het boek zitten, maar de roman is te mooi verteld om er een kenschets van zijn jeugd in te lezen. Maar het Vlaamse dorpje Reetverdegem blijkt een prachtige plek voor de jonge Dimitri om op te groeien. In een huis vol mannen (vader en nonkels) en een grootmoeder die tevergeefs poogt het leven enigszins normaal te laten verlopen. Het resultaat is een continue stroom van drankexcessen, geldproblemen en conflictjes die altijd weer met een pintje opgelost worden.

Maar het mooie van het boek is ook dat het boek langzaam maar zeker van hilarisch naar tragisch verschuift. Stiekem, subtiel, zonder dat je het door hebt. Ergens halverwege valt het op dat je niet meer regelmatig in lachen uitbarst, dat je niet meer de neiging hebt je lachen te verklaren aan omstanders door een stukje hardop terug te lezen. Deze overgang geeft het boek meer diepgang dan vermoed wordt na de eerste hoofdstukken.

Het laatste hoofdstuk laat dan ook duidelijk zien hoe de kleine Dimitri, opgegroeid in het café, groot is geworden. Een afrekening met zijn jeugd werd het in sommige recensies genoemd (zelfs achterop het boek). Ik zie het meer als een prachtig verhaal, waarin de hoofdpersoon ondanks alles goed terechtkomt en zonder wrok, maar met humor terugkijkt op de omstandigheden die hem maakten wat hij nu is. Prachtig boek, won niet voor niets meerdere prijzen ondertussen.


Quote: “Luiaards waren wij boven alles, zoals alle jonge mensen die hun energie hard nodig hebben om te groeien, om adamsappels en spieren en borsten en verdwaald haar te krijgen.”(blz. 30-31).


Nummer: 08-017
Titel: De helaasheid der dingen
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2006
# Pagina’s: 207 (3402)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-254-2773-1
Tags: bookreviews 2008
Subscribe

 • Mart Smeets – Wereldtour (06-093)

  Mart Smeets – Wereldtour (06-093) Elk jaar twee boeken op zijn minst. En dat al jaren lang. En als echte fan lees ik ze allemaal. En altijd met…

 • Ronald Giphart – Heblust (06-092)

  Ronald Giphart – Heblust (06-092) De Literaire Juweeltjes reeks is bedacht om meer mensen aan het lezen te krijgen. Boekjes voor een euro. Leuk…

 • Charles Bukowski – Postkantoor (06-091)

  Charles Bukowski – Postkantoor (06-091) A lot of authors I have read and enjoyed have mentioned Bukowski as one of their influences or even…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments