The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Sjón – Blauwvos
Sjón – Blauwvos (08-037)

Zelf was ik er niet snel opgekomen, wie leest er nou een boek uit IJsland? Maar daarom is een boekenring ook zo leuk, dan lees je boeken die je normaal niet zou kiezen. Tenminste, ik. Maar ik ben blij dat ik dit boek wel gelezen heb. Sjón wordt aangeprezen als tekstschrijver van Björk. Maar vooral blijkt hij schrijver te zijn.

Eerlijkheidshalve heb ik me wel even afgevraagd waar ik aan begonnen was. Het eerste hoofdstuk lijkt meer op een verzameling gedachtespinsels dan een samenhangende eenheid, een verhaal. Maar toch blijf je lezen. Het is namelijk wel een verhaal. Soms even terugbladerend om de juiste dingen op het juiste moment te plaatsen, hoofdstuk 2 blijkt zich af te spelen voor 1, maar dan word ik toch nieuwsgierig. Inhoudelijk natuurlijk niet, maar qua vorm deed het me even denken aan Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Je leest een aantal dingen waarvan je weet dat ze iets met elkaar te maken moeten hebben, maar je kunt je niet voorstellen hoe.

Sjón schrijft uiteindelijk een verhaal dat mooi in elkaar steekt. Een verhaal waarin eigenlijk niet zo heel veel gebeurt, maar waarbij je wel veel meer kunt wegdromen. In recensies las ik het woord melancholiek een aantal keer. Klopt wel. De hoofdfiguren Fridrik en Abba krijgen net genoeg mystiek mee om je ‘eigen’ verhaal te lezen. Leuk boek.

Quote: “Getuigen waren niet nodig; voordat het kind zijn eerste kreet kon slaken, sloot de vroedvrouw neus en mond en stuurde zodoende zijn adem terug naar de grote ketel vol zieltjes waar de hele mensheid uit wordt opgelepeld.” (Blz. 71)


Nummer: 08-037
Titel: Blauwvos (Orig. : Skugga-Baldur)
Auteur: Sjón (=Sigurjón Birgir Sigursson)
Taal: Nederlands (Orig.: IJslands)
Jaar: 2003
# Pagina’s: 127 (6873)
Categorie: Literatuur
ISBN: 90-445-0686-2

Photobucket
Tags: bookreviews 2008
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments