The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

De Muur 21 - De zomer van ’68

De Muur 21 - De zomer van ’68 (08-066)

Voor wielerliefhebbers was de zomer van ’68 een bijzondere. Terwijl er vele documentaires zijn gemaakt over deze zomer, vanwege de politieke veranderingen, culturele uitingen en het gehele tijdsbeeld, kent de liefhebber van de Tour het jaar alleen maar vanwege de eerste Nederlandse eindzege ooit in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar.

Natuurlijk koos de redactie van De Muur dan ook voor een themanummer over deze zomer afgelopen voorjaar. Jeroen Wielaert zoekt zijn oude plakboek nog eens op en Wilfried de Jong gaat een stukje fietsen met de oud-winnaar. Bert Wagendorp concentreert zich op de Vlaamse verslaggeving die dag. Theo Koomen en Jan Wauters deden samen verslag. Als echt journalist beschrijft hij het verslag en geeft in voetnoten toelichting en correcties. Mooi is ook de herinnering van Joost Prinsen: “’Moeder’, zei ik, ‘Jan Jansen heeft gewonnen.’ ‘Goed zo jongen’, zei zij. ‘Leve PSV.’” (leuk detail: Prinsen schrijft de naam Janssen elf keer goed op, maar juist in dit afsluitend citaat, (bewust?) schrijft hij de naam met 1 s)

John Kroon jaagde kraaien uit een boomgaard, al luisterend naar Radio Tour de France, terwijl Hubert Smeets het historisch perspectief van de Tourwinst van Janssen uitgebreid beschrijft.

Mooi stukje geschiedenis. Mag de archieven in, over tien jaar hoeft het wat mij betreft echter niet overgedaan worden. Want weer een hele zomer die arrogante kop van Janssen op de televisie is toch echt te veel. Zet dan op zijn minst de microfoon uit.

Quote: “Dus riep Roel Tuinstra, terwijl Janssen begon te huilen, de klassieke woorden dei op iedere bandopname nog altijd zijn te horen: ‘Koekenbier, Koekenbier, Roel is hier.’ Weddenschap gewonnen. Geschiedenis gemaakt.” (Blz. 92)


Nummer: 08-066
Titel: De Muur 21. De zomer van ’68.
Auteur: Diversen (Jan Blokker, Jan Boesman, Robert Janssens, Wilfried de Jong, John Kroon, Peter Ouwerkerk, Joost Prinsen e.v.a.)
Taal: Nederlands
Jaar: 2008
# Pagina’s: 128 (13402)
Categorie: Sport (wielrennen)
ISBN: 978-90-204-0895-9

Tags: bookreviews 2008
Subscribe

 • Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren

  Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren Een psychologische thriller, dat wil ik nog wel eens proberen. Ik ben een beetje klaar met het…

 • Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour

  Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour Ooit gekocht via internet, twee boekjes van Gerard Hutting, de man achter de Tourspecials die we…

 • Jaap Robben – Birk

  Jaap Robben – Birk Tijdelijk ging de VakantieBieb open, als een bonus tijdens quarantaine. Dus kon ik tussendoor op de iPad elke keer een…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments