The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Tim Krabbé – De grot

Tim Krabbé – De grot (08-071)

Op de middelbare school was Krabbé een van mijn favoriete schrijvers. Het ultieme wielerboek De Renner mocht ik lezen voor een werkstuk. Het gouden ei was ook een van mijn favorieten. Niet omat het lekker dun was, de bekende motivatie voor vele scholieren. Wel omdat het zo goed opgebouwd was, zo geweldig spannend, losstaande hoofdstukken die toch samenhangend bleken te zijn.

De grot lijkt me haast een poging om het succes van het gouden ei te kopiëren. Een bij voorbaat tot mislukken gedoemde poging. De opbouw van het boek vertoont gelijkenissen. Hoofdstukken die helemaal niets met elkaar te maken lijken te hebben, komen uiteindelijk toch samen. Tijd en plaats is elke keer anders, maar het verhaal staat wel.

Even dacht ik dat ik het verhaal al kende, maar volgens mij heb ik ooit ergens een hoofdstuk gelezen, waardoor ik al wist wat er te gebeuren stond. Maar een hoofdstuk later was het weer compleet nieuw, dus las ik met plezier verder. Het boek maakt je nieuwsgierig naar de samenhang, naar de evenementen die elkaar beïnvloeden. De hoofdrolspelers zijn toch een beetje te weinig uitgediept, het onvermijdelijke gevolg van ‘schrijven is schrappen’, een van de motto’s van Krabbé. Het boek staat daardoor wel, maar er blijft toch de nasmaak dat er meer van te maken was.

Tot mijn verbazing las ik ook dat het boek al verfilmd was, heb ik nooit meegekregen. Zal wel geen succes zijn geweest. Misschien ook wel een beetje de tragiek van Krabbé. Weten dat je je meesterwerk al geschreven hebt, maar toch verder schrijven. Was dit boek twintig jaar eerder uitgekomen dan was het geweldig geweest, nu werd het een subtopper in zijn oeuvre. Niets om je voor te schamen overigens.

Quote: “Buiten liep Egon naar de pomp, om wat water over zijn gezicht te gooien, en om even zonder Axel te zijn. Toen hij opkeek stond hij tegenover Marjoke. Hij schrok, en zij schrok ook, ze had hem waarschijnlijk niet gezien. Hij voelde zich leeg en vies, voor eeuwig beroofd van iets.” (Blz. 57)


Nummer: 08-071
Titel: De grot
Auteur: Tim Krabbé
Taal: Nederlands
Jaar: 1997
# Pagina’s: 183 (14399)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-351-2300-X

Tags: bookreviews 2008
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments