The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

P.F. Thomése – SchaduwkindP.F. Thomése – Schaduwkind (08-079)

Frans Thomése was voor mij weer een ontdekking via Hard Gras. Hij schreef een prachtige geschiedenis van Nederland, waarin hij Nederland verdeelde in Cruijffianen en Galianen. De kunstenaars waren Cruijffianen, de stadhouders Galianen. Mooi gevonden. Ik nam me voor wat meer van hem te lezen. Het heeft even geduurd, maar in mijn boekenverzameling had ik gewoon nog geen boek van hem klaar staan, zoals bij sommige schrijvers die ik elders ontdek toevallig wel het geval is.

Schaduwkind was het eerste boek dat ik dus van hem las. En als ik ooit een goed boek op een verkeerd moment heb gelezen, was het dit wel. Heeft dus niets met Thomése te maken, maar puur toevallig met mij zelf, mijn eigen leven. Want wie leest er nou, een maand voor de eerste keer dat je je vader mag noemen, een boek over een overleden kind?

Later las ik (in het ziekenhuiswachtkamer bij een controle, o toeval) een uitgebreid portret van de schrijver, waarin ook dit boek natuurlijk ter sprake kwam. Het was zijn manier om het overlijden van zijn dochtertje van zes weken van zich af te schrijven. Dat het geen fictief verhaal was, had ik natuurlijk allang door. Het is onmogelijk om zo intensief te beschrijven wat je voelt, hoe het leven is, zonder dat je die gevoelens zelf hebt meegemaakt.

Binnenkort moet ik maar eens op zoek naar Vladivostock, zijn politieke roman, ik kan niet wachten op zijn volgende roman, waaruit hij al flarden voorlas vorige maand in Almelo, en misschien moet ik over een paar jaar Schaduwkind nog maar eens lezen. Omdat het waarschijnlijk ook wel een goed boek was, maar vooral omdat ik het deze keer niet echt tot me heb laten doordringen. Het lukte me niet. Het zij zo.

Quote: “Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind?” (Blz. 10)


Nummer: 08-079
Titel: Schaduwkind
Auteur: P.F. Thomése
Taal: Nederlands
Jaar: 2003
# Pagina’s: 109 (16318)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-90-254-2855-6

Tags: bookreviews 2008
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments