The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

P.F. Thomése - J.Kessels: The novelP.F. Thomése – J.Kessels: The Novel

Zelden las ik twee boeken van dezelfde auteur opeenvolgend die zo verschillend zijn als de eerste twee boeken die ik las van Frans Thomése. Het ingetogen, diepe, autobiografische, extreem trieste Schaduwkind en deze laatste roman, slapstickachtige, humorvolle, in volle vaart, een reisverhaal over J.Kessels een romanfiguur gebaseerd op een vriend van Thomése met dezelfde naam.

Tijdens een voorleesavond van Hard Gras had ik al fragmenten uit deze roman gehoord, tijdens de boekenweek was ik blij het boek te kunnen bestellen en bijna tegen mijn gewoonte in (eerst in de kast zetten en dan zien wanneer ik tijd er voor heb), las ik het boek vrijwel meteen nadat ik het ontvangen.

En daar had ik geen seconde spijt van. Een avonturenroman, dat ook een stripverhaal had kunnen zijn (Gerrit de Jager verzorgde niet voor niets de omslag), zo beeldend is het beschreven. Het kan ook een prachtige film zijn. Ik zie Michiel Romeyn zo de hoofdfiguur spelen, voorin zijn oude Toyota, luisterend naar obscure Amerikaanse singer-songwriters.

De beschrijving van de voetbalwedstrijd van Sankt Pauli is zo geweldig dat een bezoek aan die club, toch al op mijn verlanglijstje, een stuk is gestegen. Wat nou San Siro, Maracana of Camp Nou. Ik ben er geweest, maar is het net zo leuk als het Millerntorstadion? Na de Bombonera denk ik dat dit stadion snel aan de beurt is. En aangezien Buenos Aires niet om de hoek ligt, zou het nog wel eens eerder kunnen zijn.

Het verhaal zelfs is niet eens zo geniaal, maar de gedachtespinsels van de schrijver, die als ik-figuur de belangrijkste bijrol speelt, zijn erg leuk om te lezen. De gebeurtenissen, onvermijdelijk als in een goede road-movie, volgens elkaar in razend tempo op, voor we het weten zit ik als lezer al in een nieuwbouwwijk van Breda, waar de ik-figuur zijn hele puberteit ineens lijkt te herleven.

Schitterend boek. Ik ben wel erg benieuwd of andere boeken van Thomése op 1 van de 2 door mij gelezen boeken lijken of dat er misschien wel een tussenweg bestaat. De humor gecombineerd met diepgang. De snelheid afgewisseld met ernst. Oftewel, wie is nou de echte Frans Thomése?


Nummer: 09-016
Titel: J.Kessels: The novel
Auteur: P.F. Thomése
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 223 (3499)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-254-3144-0

Tags: bookreviews 2009
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments