The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Remco Campert – De familie KneupmaRemco Campert – De familie Kneupma (09-046)

Soms kom je per ongeluk iets tegen dat je graag wil hebben, ook al wist je niet eens van het bestaan af tot vlak ervoor. Dit boek van Campert is daar een goed voorbeeld. Nu wil ik veel boeken van Campert graag hebben, maar van de meeste is het bestaan mij bekend. Dit boek kwam ik in de opruiming van de Slegte tegen, goedkoper dan goedkoop dus. Meteen gekocht natuurlijk.

Al lezend herkende ik de familie Kneupma uit de columns van CaMu, voorpagina Volkskrant. Een verzameling daarvan dus. Nix mis mee. Heerlijk stereotiep, de rust van het platteland moet de stadsmens Campert ongetwijfeld inspireren. De traagheid van het bestaan, de simpelheid van de mensen, de warsheid van alles wat uit de stad komt.

Het patroon is simpel. Veldwachter Bonkjes komt op bezoek bij de familie Kneupma. Meestal is moeder een of ander ondefinieerbaar gerecht aan het bereiden (“een geurig mengsel van bietenschraapsel en kaantjes van regenwormen”). Dochter Mieke-Kee, een gezonde boerendeerne van 16 is meestal met vader bezig. Hun bezigheden laten genoeg aan de fantasie over (“Hooi aan het optassen in de schuur”). Meestal is er een nieuwtje, waarna er afgesloten wordt met een borrel. Vaak wordt daarna de bedstee gedeeld tot de volgende ochtend.

Leuke columns, soms met een dubbele laag, soms een dubbelzinnige laag, maar altijd met een knipoog.

Quote: “Veldwachter Bonkjes verdween in de bedstee om zijn vraag te stellen. Het duurde niet lang of er klonk gestommel, gezucht en gekir, wat erop wees dat Mieke-Kee gewekt werd.” (blz. 20)

Nummer: 09-046
Titel: De familie Kneupma
Auteur: Remco Campert
Taal: Nederlands
Jaar: 2001
# Pagina’s: 55 (9553)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-234-6237-8

Tags: bookreviews 2009
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments