The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Benjo Maso – Het zweet der goden

Photobucket

Benjo Maso – Het zweet der goden

Zijn boek over de Tour van 1948 (Wij waren allemaal goden) maakte erg veel indruk. Een schitterend verhaal met veel informatie, waar gebeurd, maar geschreven als een geweldige meeslepende roman.

In dat licht bezien viel dit boek, Het zweet der Goden, mij tegen. Nu is dat ook niet helemaal eerlijk. Want als we GGM’s boeken blijven vergelijken met 100 jaar eenzaamheid, Mulish altijd met De Aanslag en John Irving met Garp. Harper Lee schreef nooit een boek meer na To kill a mockingbird.

Dan zou Maso nooit meer kunnen schrijven, dat is een oneerlijke vergelijking dus. Maar een feit blijft dat de passie die ik bij Wij waren allemaal goden wel continu tegenkwam, compleet miste in Het zweet der goden.

Het boek is een soort van geschiedenis van de wielersport. Beginnend in 1868 in Frankrijk, eindigend in 1998, wanneer doping de Tour lijkt te hebben vermoord. Stapje voor stapje leidt de historicus ons lezers door de 130 jaar durende geschiedenis van wedstrijden op de fiets.

Het meest interessante vind ik dan de verhalen uit de begintijd, over de laatste halve eeuw heb ik al meer dan voldoende gelezen, gehoord en zelfs gezien, daar heb ik dit boek niet voor nodig. En dan zijn er dus best aardige delen van dit boek, die het lezen absoluut de moeite waard maken. Maar het is, in mijn ogen, niet voldoende om van een goed boek te spreken. Het zij zo.

Citaat: “De Tour wekte zoveel enthousiasme dat het publiek zich het jaar daarop actief met het wedstrijdverloop begon te bemoeien. Toeschouwers strooiden tientallen kilo’s kopspijkers, punaises, kraaienpoten en glasscherven op de wegen. Etappeaankomsten ontaardden soms in complete veldslagen.” (blz. 28/29)

Nummer: 10-026
Titel: Het zweet der goden
Auteur: Benjo Maso
Taal: Nederlands
Jaar: 2008 (orig.: 1990)
# Pagina’s: 221 (4899)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 978-90-482-0002-3Meer:

Wij waren allemaal goden (mijn recensie)
Bibliografie op literatuurplein
Biografie op wielersportboeken
Tags: bookreviews 2010
Subscribe

 • Books in 2007

  Last year I did manage to read 83 titles, way above the 52 I was aiming for. Together exactly 14530 pages, 470 below my target. Both were down from…

 • Erik Brouwer – De ronde van Italië - De Muur 17

  Erik Brouwer – De ronde van Italië - De Muur 17 (07-083) Ook De Muur gaat steeds vaker een special publiceren, zoals dat bij Hard Gras al een…

 • Stephen Fry – Rescuing the spectacled bear

  Stephen Fry – Rescuing the spectacled bear (07-082) Having read every single novel by Fry, I was quite excited when I read about a title I…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments