The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Dimitri Verhulst – De laatste liefde van mijn moeder

Photobucket

Dimitri Verhulst – De laatste liefde van mijn moeder

Verhulst schrijft een aardig oeuvre bij elkaar. Ik heb er al meerdere gelezen, toevallig of niet, ook meerdere boekringen. Ook dit boek kwam op die manier in mijn handen.

Moeder ontmoet een nieuwe man en zoontje heeft daar problemen mee. Andersom is zoonlief ook niet het favorietje van de nieuwe minnaar van moeder. Leuk gegeven, waar dit boek eigenlijk helemaal om draait. Dat er een vakantie naar het Schwarzwald wordt gevierd, is eigenlijk niet relevant. De spanning tussen die drie, met moeder in het midden die graag iedereen tevreden wil hebben, terwijl beide mannen dat doel helemaal niet hebben, is continu aanwezig en zorgt voor vele grappige gesprekken.

Verhulst kan mooi schrijven, zonder rechtstreeks hilarisch te willen zijn. Zijn observaties van mensen kan hij mooi kwijt in allerlei nevenkarakters in zijn boeken, een busreis zoals in dit boek levert natuurlijk weer vele komische figuren op. Onder die humor, zit een soort van triestheid. Een ‘waar gaat het heen met de mensheid’-gedachtegang. De combinatie humor en tragiek lijkt onvermijdelijk wel eens op de zelfbenoemde Vlaamse opperkoning van de Nederlandse literatuur, Herman Brusselmans, maar dat is geen enkel probleem. Messi voetbalt ook regelmatig als Maradona, toch zie ik die ook graag spelen.

Het enige risico met dit genre boeken is volgens mij dat je er niet meer van moet lezen in een korte tijd. Maar omdat Verhulst ook andere boeken schrijft (Problemski hotel!) zie ik daar ook geen probleem. Gewoon blind vertrouwen, blind aanschaffen, hij heeft ondertussen vaak genoeg bewezen dat het de moeite is.

Citaat: “ Het behoorde tot de kerntaken van Autocars Van Boterdael ervoor te zorgen dat het cliënteel op reis iets meemaakte wat het nooit eerder had meegemaakt, zodat het iets te vertellen had bij z’n terugkomst. Want mensen, nuance, heel veel mensen, gingen niet op reis om op reis te zijn. Ze gingen op reis om op reis te zijn gewéést, en er eindelijk over te kunnen vertellen.” (blz.99)


Nummer: 10-060
Titel: De laatste liefde van mijn moeder
Auteur: Dimitri Verhulst
Taal: Nederlands (Vlaams)
Jaar: 2010
# Pagina’s: 236 (11399)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-254-38180


Meer Verhulst:
Mevrouw Verona daalt de heuvel af
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
De helaasheid der dingen
Problemski hotel

Over dit boek:
Parool
Volkskrant
Humo
Recensieweb
Tags: bookreviews 2010
Subscribe

 • Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren

  Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren Een psychologische thriller, dat wil ik nog wel eens proberen. Ik ben een beetje klaar met het…

 • Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour

  Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour Ooit gekocht via internet, twee boekjes van Gerard Hutting, de man achter de Tourspecials die we…

 • Jaap Robben – Birk

  Jaap Robben – Birk Tijdelijk ging de VakantieBieb open, als een bonus tijdens quarantaine. Dus kon ik tussendoor op de iPad elke keer een…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments