The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Remco Campert & Jan Mulder – CaMu 1998

Photobucket

Remco Campert & Jan Mulder – CaMu 1998

Het zijn voor mij geschiedenisboeken. Duiden van de tijdgeest, daarin waren de twee columnisten geweldig. Ik heb al meerdere jaaroverzichten van hun columns gelezen, hoop ze ooit allemaal te bemachtigen. 1998 is ondertussen dus wel 13 jaar geleden. Voor het eerst in deze serie die ik dus zonder logische volgorde lees, kwam ik dingen tegen die gedateerd waren. Dingen die ik me niet herinnerde, dingen die ik niet meteen kon plaatsen. Dat is ook wel weer eens leuk, maar tegelijkertijd geeft het het boek een extra dimensie.

De heren staan op de voorpagina ook nog beduidend jonger dan nu, logisch natuurlijk, 13 jaar is een flinke tijd. (open deurtjes in mijn eigen recensies herkennen is meestal een slecht teken). De tijdgeest; wie kent ze nog: Jacques Wallage, Jessica Larive, Winnie Sorgdrager, Sjevardnadze, Brry Hughes, Ben de Graaf, Frank de Grave en Bob Livingston.

Boeiend is om te zien dat de geschiedenis ook terugkeert. Mladic, Milosevic, Gullit en Bolkestein, 13 jaar later zijn ze er nog/weer. Hoe keek men toen tegen de eerste twee aan?

Veldwachter Bonkjes en Drs. Mallebrootje zijn terugkerende karakters die steeds herkenbaarder worden, hoe vaker je ze tegenkomt. Campert is toch een columnist die graag korte verhalen vertelt in zijn stukjes, Mulder reageert meer op de actualiteit en wil het liefst een mening verstoppen in zijn verhaal. (onderaan de links naar andere jaren. Ik zie mijn recensie in 2000 weer terug, van drie en een half jaar geleden. Lijkt wel erg op deze.)

Ik lees ze graag terug, de jaaroverzichten. Deze dus ook.

Citaat: “Waar men het echt moeilijk zal krijgen is in Frankrijk. Ik zie een oude Franse boer nog niet zo snel afstand doen van zijn francs in ruil voor een nieuwigheid die zich nog bewijzen moet. Bij hem bestaat nog wantrouwen tegen de noveau franc, die er al tientallen jaren is. Het liefst rekent hij nog in ancien francs, waardoor het honderd maal zoveel lijkt. Maar voor de ancien euro is het nog te vroeg.” (blz. 262)


Nummer: 11-008
Titel: CaMu 1998. Het jaaroverzicht van Remco Campert & Jan Mulder
Auteur: Remco Campert & Jan Mulder
Taal: Nederlands
Jaar: 1999
# Pagina’s: 303 (2707)
Categorie: Columns
ISBN: 90-234-3810-8


Meer CaMu:
1996
2000
2002
Tags: bookreviews 2011
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments