The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

 • Music:

Tatiana de Rosnay - Overspel

Tatiana de Rosnay - Overspel

Paar daagjes op pad, flink wat tijd om te lezen. In de trein, op het vliegveld, in het vliegtuig, ’s avonds tijdens het eten, voor het naar bed gaan, wachtend op de afspraak. Verstandig om de E-reader goed op te laden en flink wat boeken mee te nemen. Maar dan moet je nog altijd de keuze maken wat je daadwerkelijk gaat lezen. En dan valt soms de keuze op een boek dat je normaal gesproken niet zou lezen. De Rosnay werd wereldberoemd met Sarah’s Key (vreemd genoeg vertaald naar Haar naam was Sarah), schreef dit boek als tussendoortje.

Tussendoortje, tenminste, ik kan niet anders concluderen. Iemand die een bestseller kan schrijven, moet zich schamen voor dit verhaal. Is hier geen redacteur geweest die haar tegengas durfde te geven? Is dit verhaal überhaupt gelezen voordat het gedrukt werd? Gelukkig was het niet zo’n dik boek, anders was ik zeker afgehaakt. Nu blijf je lezen, omdat je al bijna op de helft bent, terwijl de conclusie al is dat het geen goed boek is.

Zelden had ik zo weinig op met de hoofdfiguur, die in dit geval ook nog eens het hele verhaal verteld. In het kort: perfecte huisvrouw laat zich verleiden, waarbij haar minnaar sterft, hartaanval. In paniek rent ze weg en hoopt dat niemand er ooit achter komt. Natuurlijk is dat niet het geval, anders was er geen verhaal. Ze wordt gechanteerd, raakt psychisch compleet in de war en alles loopt uit de hand.

Ik moest halverwege even denken aan de anekdote van Freek de Jonge over de beroerde toneeluitvoering van Anne Frank’s dagboek. Het was zo slecht dat toen de Duitsers het toneel opkwamen het publiek al meteen begon te schreeuwen: ‘ze zitten in het achterhuis!’. Hoe verder ik las, hoe minder sympathie voor Helene. Alle ellende verdiende ze. Maar zelfs dat zou nog een vooropgezet plan kunnen zijn, dat de schrijfster hoopt dat je dat doet. Maar de gedachtekronkels volgen is onmogelijk. Nergens zie je enige logica, elke geloofwaardigheid van de karakters is al erg lang verdwenen.

Blij dat ik het uit had, zonde van mijn tijd. Bagger!

Citaat: “Als die golf eenmaal voorbij was probeerde ze weer tot zichzelf te komen, met haar blik op het plafond, verward, en dan dacht ze aan de man, aan wat hij bij haar deed, aan de manier waarop hij haar lichaam had bezeten, aan de bodemloze put die hij in haar leek te hebben gegraven.” (68/162)


Nummer: 18-039
Titel: Overspel (Spirales)
Auteur: Tatiana de Rosnay
Taal: Nederlands (Frans)
Jaar: 2014 (2004)
# Pagina’s: 162 (7836)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-472-0461-9


Meer:
Wikipedia
Tatiana de Rosnay
Goodreads
Hebban
Leestafel
Boeken ID
Thrillerlezers
Tags: bookreviews 2018
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments