The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

 • Music:

Philip Snijder – De volcontinu

Philip Snijder – De volcontinu

Cadeau van de uitgever bij een jaarwisseling. Geen idee waarom ik het kreeg, waarschijnlijk heeft het toen op de site gestaan. Gratis, dus was ik er snel bij. Gok ik.

Jaren later, toen ik het op mijn E-reader opende, zag ik pas dat het niet een flink boek was. 29 bladzijden. Waarvan achterin nog meerdere verwijzingen naar andere boeken van de schrijver. Het roept de vraag op wanneer iets een boek is. Op papier kan het voorkomen dat een speciale uitgave een eigen kaft krijgt, ook al is het maar een paar dozijn bladzijden. Op de computer is het eigenlijk simpeler, een kaft hoeft niet. Wanneer het een bestand is, is het een boek.

Een boek dat niet het boek is dat in de winkel ligt. Er is een verhalenbundel die De Volcontinu heet. Het bestand dat ik las, was alleen het titelverhaal van die bundeling.

Zeker is dat het een leuk verhaal is. Een verhaal over oom Klaas, die in de ploegendienst werkte bij de Hoogovens. En ploegendienst is funest voor een regelmatig slaapritme. Zo kon het voorkomen dat midden in de verjaardag oom Klaas zijn ogen niet langer open kon houden. Ondanks het rumoer, ondanks de drukte, overviel de slaap hem.

Snijder geeft een mooi sfeerbeeld van een jeugd, een andere tijd. Dit verhaal roept om meer.

Citaat: “Het gebeurt na al die jaren niet zo vaak meer, maar soms, tijdens alcoholische mijmeringen bijvoorbeeld, ik noem maar wat, komt oom Klaas me voor de geest. Hij slaapt dan, oom Klaas. Niet in een bed, niet met zijn vrijwel kale hoofd op een kussen, niet met zijn lange lijf gerieflijk uitgestrekt op een bank, grasveld of strand. Nee, als ik hem voor me zie slaapt hij, diep en met galmende snurkuithalen uit zijn wijd opengezakte mond, in zittende positie.” (p.1)

Nummer: 18-040
Titel: De volcontinu
Auteur: Philip Snijder
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 29 (7865)
Categorie: Fictie
ISBN: nvt


Meer:
Groene Amsterdammer
De leesclub van alles
Hebban
Rein Swart
Tags: bookreviews 2018
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren

  Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren Een psychologische thriller, dat wil ik nog wel eens proberen. Ik ben een beetje klaar met het…

 • Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour

  Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour Ooit gekocht via internet, twee boekjes van Gerard Hutting, de man achter de Tourspecials die we…

 • Jaap Robben – Birk

  Jaap Robben – Birk Tijdelijk ging de VakantieBieb open, als een bonus tijdens quarantaine. Dus kon ik tussendoor op de iPad elke keer een…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments