The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

 • Music:

Neil Jordan – Night in Tunesia en andere verhalen

Neil Jordan – Night in Tunesia en andere verhalen

Al vele jaren stond deze in de kast. Aan het stickertje te zien, opruiming bij de Slegte. Ik gok in mijn studententijd. Een kwart eeuw later had ik het nog niet gelezen. Leek me een mooi boek om in mijn minibieb te zetten. Eerst toch maar lezen.

Jordan werd bekend als film director, niet als schrijver. Dit was zijn debuut. Korte verhalen die allemaal ergens in Ierland spelen, een Iers kustdorp. De overeenkomst is volgens mij het gebrek aan clou. De verhalen waren meer momentopnames, dan verhalen met een ontwikkeling. Er gebeurde wel het een en ander, maar tegelijkertijd ook weer erg weinig.

Het debuut van een jonge ambitieuze Ierse schrijver, het schreeuwt er doorheen. Wat is de beste vorm? Hoe vertel ik een goed verhaal? Gaat het om het verhaal of om het karakter? Dat maakt dat dit boek voor je gevoel nog niet af is. Dat er een redactieronde gemist werd. Dat het een ruwe versie lijkt. Coming of age, is de mooie Engelse term voor dit soort verhalen.

Desalniettemin las ik het met plezier en heeft Jordan zich nadien flink ontwikkeld tot de ster die hij nu is, ik zag meerdere van zijn films.

Citaat: “En op het vlot praatte de dikke astmatische jongen, meer dan wie dan ook geobsedeerd door het schouwspel op het strand, met zijn lispelende grafstem over ‘je weet wel’, en rookte sigaretten waarvan hij nog erger ging gieren. Hij had ze wetmatig als differentiaalrekening, nauwkeurig als algebra in categorieën onderverdeeld.” (p.56)


Nummer: 18-047
Titel: Night in Tunesia en andere verhalen
Auteur: Neil Jordan
Taal: Nederlands (Engels)
Jaar: 1983 (1976)
# Pagina’s: 116 (8820)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-6012-590-8


Meer:
Wikipedia
Guardian
Goodreads
Tags: bookreviews 2018
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Martin Bril – Route Napoleon

  Martin Bril – Route Napoleon Alleen met de trein, geen tas mee. Dun, klein boekje dus, zodat het in de jaszak past. Stond nog wel in mijn…

 • Tom Sharpe – Vintage stuff

  Tom Sharpe – Vintage stuff Bookcrossing is een leuke hobby. Laat een boek ergens achter, nadat je het hebt geregistreerd. Maak van de hele…

 • Carlos Ruiz Zafon – De gevangene van de hemel

  Carlos Ruiz Zafon – De gevangene van de hemel Twee delen had ik al uit, het derde deel moest ik ook lezen. Van mezelf. Omdat het Kerkhof der…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments