The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Adriaan van Dis - Tikkop

Adriaan van Dis - Tikkop

Het verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika, een land waar Van Dis door gefascineerd is, sinds hij daar studeerde. Na mijn vakantie daar, dik een decennium geleden, snap ik zijn fascinatie.

Het verhaal zit erg goed in elkaar. Meerdere lagen, meerdere verhaallijnen, zonder dat het lang of langdradig wordt. Je merkt, zelfs al tijdens het lezen, dat Van Dis hier goed over heeft nagedacht, dat het geconstrueerd is.

Het eerste verhaal is het verhaal van Mulder die terugkeert naar Zuid-Afrika, na vele jaren. Het is niet moeilijk om daar het autobiografisch element in te zien. Hij wordt geconfronteerd met een nieuw land. Als student vocht hij tegen Apartheid. Nu is er geen Apartheid meer, maar blijkt het verschil tussen wit en zwart nog steeds in stand te worden gehouden, door beide kanten. Frustrerend, maar ook onbegrijpelijk. Hij probeert te kijken wat hij nog kan doen.

Daarnaast is er het verhaal van zijn vriendschap met Donald, een oud-studiegenoot in Parijs. Deze Zuid-Afrikaan was een held in de Apartheidsstrijd (in Parijs..), maar is nu meer realist dan idealist. Hij wil best wat doen, best mensen helpen, maar de hoop dat hij de mensen kan veranderen, de wereld, de politiek, heeft hij allang opgegeven.

Boven deze heroplevende vriendschap hangt dan nog hun gezamenlijk verleden. Wat gebeurde er toen allemaal? Hoe beïnvloedt dat het heden, hun relatie. Al deze verhalen lopen naast elkaar, lopen door elkaar heen.

Eigenlijk alleen maar lof, maar toch was het niet bepaald een meeslepend boek. Geen ‘Grote Afrikaanse Roman’. Geen memorabele roman. Zo knap als het geschreven is, het blijft allemaal net iets te oppervlakkig, te stereotiep. Daarom is het zeker een leuk boek om te lezen, maar zal het niet in mijn hoofd blijven hangen als aanrader, laat staan als onmisbaar meesterwerk.

Citaat: ““Nederzettingen werden in het zand gekrast, wijngaarden van de eerste hugenoten. Schepen met slaven deden de havens aan – arbeid waar je beter op kon bouwen: uit Mozambique, West-Afrika, Madagaskar, de Maleis-Indische archipel. Mulder ging er dankbaar bij zitten, de pijn zeurde nu ook in zijn lies.” (p.34/257)


Nummer: 18-053
Titel: Tikkop
Auteur: Adriaan van Dis
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 221 (10239)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-4570-244-4


Meer:
Parool
Literair Nederland
NRC
Hebban
Goodreads
Adriaan van Dis
Onder het zink
Zilver of het verlies van de onschuld
Tags: bookreviews 2018
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Martin Bril – Route Napoleon

  Martin Bril – Route Napoleon Alleen met de trein, geen tas mee. Dun, klein boekje dus, zodat het in de jaszak past. Stond nog wel in mijn…

 • Tom Sharpe – Vintage stuff

  Tom Sharpe – Vintage stuff Bookcrossing is een leuke hobby. Laat een boek ergens achter, nadat je het hebt geregistreerd. Maak van de hele…

 • Carlos Ruiz Zafon – De gevangene van de hemel

  Carlos Ruiz Zafon – De gevangene van de hemel Twee delen had ik al uit, het derde deel moest ik ook lezen. Van mezelf. Omdat het Kerkhof der…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments