The more traveling I do, the more wise I become (gerbie) wrote,
The more traveling I do, the more wise I become
gerbie

Shaun Bythell – The diary of a bookseller

Shaun Bythell – The diary of a bookseller

Al meer dan een decennium was ik niet in Engeland geweest. Ach, in de tussentijd kan ik via Amazon of in lokale boekhandels ook wel Engelse boeken aanschaffen, maar het is toch anders. Heerlijk rondsnuffelen in eindeloze kasten Engelse boeken is een genot. In de jaren negentig kwam ik elk jaar wel eens aan de andere kant van de Noordzee, tegenwoordig bijna niet meer.

Toen ik dus in december in Liverpool belandde (srps.me) verheugde ik me op een uur ongedwongen rondneuzen in een goede boekhandel. Het was even zoeken, maar ik vond de grootste. Toch was het niet het walhalla wat ik me herinnerde van twintig jaar eerder. Misschien het gemak waarmee je tegenwoordig boeken kunt vinden online, er staan hier titels die ik in Argentinië heb besteld. Misschien is het mijn leeftijd, dat ik niet meer op ontdekkingstocht hoef, maar al wel enigszins weet wat ik zoek. Dat ik al vele favoriete schrijvers heb, waardoor ik niet per se meer op zoek hoef naar nieuwe favorieten. Misschien snap ik het wel helemaal niet.

Zoals het misschien ook wel geen toeval is dat een van de boeken die ik er uiteindelijk kocht een boek is geschreven door een tweedehandsboekenhandelaar. En dat een dag later de vlucht wordt gecanceld en ik dus een nieuw boek moest beginnen, is beslist geen toeval. De flinke omweg de dag later zorgde er ook voor dat ik een flink stuk opschoot in dit boek. Het kreeg veel goede recensies, werd een echte bestseller.

Het is geschreven in de dagboekvorm, zo zien we meteen wat er elke dag wordt verkocht, zowel in de winkel als online. Want zonder de internetverkopen kan geen tweedehands verkoper meer overleven tegenwoordig, dat begrijp ik al snel. Tegelijkertijd lees ik over de haat-liefdeverhouding die Shaun heeft met Amazon. Ook zijn klanten vallen overigens in die categorie. Via zijn facebookpagina kun je regelmatig over zijn klanten lezen. De stomme vragen, de debiele reacties, de vreemde klachten, Shaun werd een beetje een cultheld op internet, wat de verkoop van dit boek zeker niet zal hebben geschaad.

Eigenlijk heeft Shaun best een leuk leven. Hij heeft wat ondersteuning, waardoor hij niet continu in de winkel hoeft te zijn. Is bekend, waardoor hij regelmatig boeken, hele collecties, aangeboden krijgt. En dus crost hij door half Schotland om boeken in te kopen, waarvoor hij soms behoorlijke bedragen betaalt, al ben ik natuurlijk geen handelaar, geen kenner.

Een jaar uit het leven van Shaun is leuk om te volgen. Al maakt de vorm ook dat je na de helft van het boek wel het idee hebt, dat je nauwelijks meer wordt verrast. Aan de andere kant begrijp ik dat het verhaal zich eigenlijk ook het meest leent voor deze vorm, er zit hier geen meeslepend verhaal in. Het is leuk, onderhoudend, bij vlagen humoristisch, gedeeltelijk informatief, ik snap dat het een bestseller is geworden.

Citaat: “An older woman, probably in her late seventies, came in with a bag of books to sell. They were all erotica, and all photographic books from the 1960s. I checked one of two of them and they were reasonably valuable, so I gave her £50 for them. Just before she left she picked one of the books up and said, ‘See if you can work out which of the models in this book is me.’ (p.181)


Nummer: 18-075
Titel: The diary of a bookseller
Auteur: Shaun Bythell
Taal: Engels
Jaar: 2017
# Pagina’s: 310 (14571)
Categorie: Dagboek
ISBN: 978-1-78125-863-7


Meer:
Hebban
Goodreads
Guardian
Independent
The bookshop
The bookshop op Facebook
Tags: bookreviews 2018
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Deadline

  Deadline Dit is typisch een boek dat ik nooit zou hebben gelezen, dat ik nooit was tegengekomen, als ik niet een van de 21 auteurs had gekend.…

 • Jeroen Wielaert - Tourpassies

  Jeroen Wielaert - Tourpassies Die man die, bij Radio Tour de France, met een gedragen stem hele verhalen kon vertellen, rondkijkend op een Frans…

 • De Muur 65 – De zinderende zomer van ‘69

  De Muur 65 – De zinderende zomer van ‘69 Niet alleen de Tour de France keek een halve eeuw terug, ook De Muur ging terug naar de zomer…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments